Juhla Mokka nostaa esiin ilmiöitä: kädentaitaja-Esa valloittaa maailmaa!

13.11.2013

Juhla Mokka Kädentaitaja 2013 Esa Niiranen nousi maailmanmaineeseen viimeistään maanantaina 4.11, kun hänestä oli juttu New York Times – lehdessä. Pääset lukemaan alkuperäisen tekstin tästä linkistä.

Esa Niirasen on onnistunut kääntää rakas harrastuksensa skeittilautailu myös ammatikseen Uniq Designin, yhden miehen yrityksen muodossa. Niirasen ei tarvitse panostaa työnsä markkinointiin, kaikki minkä hän valmistaa menee tilauksesta asiakkaalle ja sana käsintehdyistä laudoista leviää skeittaajalta toiselle. Puolet laudoista myydään Helsinkiin ja loput Ruotsiin, Saksaan, Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja muualle. Rullalautojen lisäksi Niiranen valmistaa mallipuusepän ammatissaan pöytiä, tuoleja ja muita tilaustuotteita.

Niiranen on aina pitänyt käsillä työskentelystä. Lukion jälkeen hän työskenteli Hollolan Viilu ja Laminaatti Oy:ssä ja tuona aikana hän kiinnostui erilaisista puun käyttötavoista. Erityisen kiinnostunut hän oli suomalaisten puulajien käyttäytymisestä rakkaan harrastuksensa puitteissa. Skeittilaudat ovat alkujaan valmistettu kanadalaisesta vaahterasta mutta materiaalia on vaikeaa ja kallista saada Suomeen. Suomalaiset sangen kovat puulajit asettavat lisäksi laudan valmistukselle omat haasteensa. Materiaalivalinta skeittilautaan on pitkälti sidoksissa lautailijaan, erityisesti hänen painoonsa. Lapselle valmistetun laudan on mahdollista olla täyttä koivua mutta aikuisten lautaan tarvitaan lisäksi hiilikuitua.

Kädentaitajamme jakaa kahden muun puuseppäyrittäjän kanssa 180 neliöisen työtilan. Suurista ikkunoista tulvii sisään luonnonvaloa. Keskellä tilaa on valtava vuonna 1963 valmistettu valurautainen hiomakone, joka on edelleen kovassa käytössä. Suurimman osan työstään Niiranen tekee edelleen käsin ja tämän vuoksi yhden laudan valmistukseen kuluu aikaa kahdesta tunnista neljään tuntiin. Skeittilautojen hinta vaihtelee 150-470 euron välillä käytettyjen materiaalien mukaan ja vuosittain Niiranen valmistaa 200-500 lautaa. Jokainen lauta valmistetaan seitsemästä toisiinsa liimatusta 1,5mm paksuisesta puulevystä, jotka puristetaan kovan paineen alla yhtenäiseksi.

Skeittilautailu on kasvattanut suosiotaan valtavasti 1950-luvulta lähtien ja harrastus otetaan huomioon myös olennaisena osana kaupunkimaista rakentamista. Yksin Helsingissä on 20 skeittilautailua varten suunniteltua puistoa ulkotiloissa. Myös Niiranen lautailee edelleen muutaman kerran viikossa, mutta kilpailupuolella hänen roolinsa on viime aikoina ollut enemmän tuomariston puolella ja palkintojen valmistajana.