Juhla Mokka -äitienpäiväkahvin pääosassa Veronica Verhon runo ja Erik Bruunin kuvitus

8.4.2022

Juhla Mokka pukeutuu äitienpäivän kunniaksi seitsemättä vuotta peräkkäin upeaan teemapakkaukseen. Tänä vuonna odotettua äitienpäivän teemapakkausta koristavat graafikko Erik Bruunin herkkä valkovuokkokimppu sekä kaunis runo, jonka on kirjoittanut TV- ja radiotoimittaja Veronica Verho.

Halusimme kysyä suomalaisilta heidän ajatuksistaan äitienpäivään ja äitiyteen liittyen ja toteutimme laajan kyselyn* Pauligin sosiaalisen median kanavissa maaliskuussa.

Äiti tarkoittaa rakkautta

Vastausten perusteella äiti on ennen kaikkea rakas, rakastava, paras ja ihana. Äitiin liittyvissä muistoissa korostuu se, että äiti on aina tukena ja valmis auttamaan sekä valmistaa tietenkin parasta ruokaa maailmassa.

Äitiys ei kuitenkaan rajoitu pelkästään biologiseen äitiyteen. Monet tunnistivat äidillisyyteen liittyviä ominaisuuksia ja tunteita muuallakin lähipiirissään. Monet muutkin henkilöt kuin omat äidit voivat olla esimerkiksi rakastavia ja huolehtivia.  

Tämä näkyy myös Veronica Verhon teemapakkausta varten kirjoittamassa runossa, missä viitataan äitiyteen olemisen tapana; ei vain dna:na.

Runossa hän kuvaa lämpimästi omaa suhdetta äitiinsä: 

Opetit minut 

nauramaan 

ja itkemään, 

miten tunteet näytetään. 

Rakkaus ei ole vain dna, 

vaan kuinka olet minulle, 

äiti.

"Äiti on rakkaus, turva, tuki, ystävä, apu, lohdutus ja miljoona muuta tärkeää asiaa. Näistä miljoonista syistä juhlimme äitejä. Valtavan tärkeää on myös muistaa se, miten äitiys ei katso DNA:ta. Äitinä voi toimia kuka tahansa sinulle tärkeä henkilö. Äitisi voi olla biologinen äiti, täti, mummi, ystävä tai vaikkapa naapuri. Äiti on ihminen, jolle voi kertoa isoimmat salaisuudet ja johon nojata pahimpina ja parhaimpina hetkinä", Veronica Verho avaa runonsa taustoja.

 

Äidille keitetään Juhla Mokka -kahvia ja viedään kukkia

Suomi on kahvikansaa myös äitienpäivänä: äitienpäiväkahvit juo lähes 90 prosenttia vastaajista. Ylivoimaisesti suosituin äitienpäiväkahvi on Juhla Mokka, jonka valitsi 63 prosenttia vastaajista.  

Noin 80 prosenttia kyselyymme vastanneista antaa kukkia äitienpäivänä. Teemapakkauksen kuvittanut Erik Bruun kertookin Juhla Mokka -kahvipaketin äitienpäiväkuvituksen syntyneen omista lapsuuden muistoistaan: 

"Asuin pienenä poikana Karjalankannaksella, jossa kävin itse aina poimimassa äitienpäivänä valkovuokkoja äidilleni. Ajattelin, että mitä jos kuva olisikin pieni käsi, joka pitelee suurta kimppua valkovuokkoja."

 

Teemapakkaus saatavilla huhti-toukokuun vaihteessa

Kevään odotettu teemapakkaus (500 g) tulee vähittäiskauppoihin myyntiin huhti– toukokuun vaihteessa.

"Muistetaan kiittää äitejämme niistä eväistä, mitä olemme saaneet elämää varten. Yhtenä kiitoksena voi toimia tämä kahvi ja runo, jonka olen kirjoittanut muistaen jokaista maailman äitiä. En ikinä unohda sitä, kuinka äitini keitti minulle ensimmäiset aamukahvini teini-ikäisenä. Se oli ihana hetki, jonka jaoimme silloin yhdessä ja jaamme edelleen", myös Veronica Verho muistelee.

 

* Pauligin sosiaalisessa mediassa ja verkossa toteutettu äitienpäiväkysely, maaliskuu 2022, N=4011.

 

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top