Janine Rewell palasi lapsuutensa kesiin Juhla Mokka –kahvirasian kuvituksessa

3.6.2014

”Olen katsellut Visavuoren järvimaisemia kaikki lapsuuteni kesät ja tämän tehtävänannon saatuani, ei ollut vaikea lähteä kuvittamaan niitä. Tunnelmaltaan Visavuori on hyvin kansallisromanttinen paikka ja saman tunnelman halusin tallentaa myös rasian kuvitukseen.”

Juhla Mokka –kahvin 85-vuotisjuhlavuoden kahvirasian teemana oli Pauligin Paulan yllä nähtävän Sääksmäen kansallispuvun kuosi. Kuvittaja Janine Rewell pääsi kiinni suunnittelutyöhön hyvinkin henkilökohtaisista lähtökohdista, sillä hänen isoisän isoisän 1800 –luvun puolivälissä Sääksmäen Visavuorella pitämä ateljékoti toimii edelleen suvun kesäpaikkana. Samoissa kansallismaisemissa myös Janine on viettänyt lapsuutensa kesät. Maisemat ovat piirtyneet hänen mieleensä tarkasti.

Kesän korvalla julkaistavan rasian kuvallinen maailma toden totta henkii kansallisromanttista kesämaisemaa. Kesäiltojen romantiikkaa löytyy kuitenkin aimo annos myös tarinasta, jossa nuori Gustav Paulig ensimmäisinä Suomen kesinään kohtasi Sääksmäellä kauniin kansallispukuisen talon tyttären. Ihastuksen kohteesta tuli myöhemmin Pauligin Paulan esikuva.

”Idea kuvitukseen lähti Paulan puvun kuosista ja värityksestä. Helmaa kiertävä kukkaköynnös inspiroi minua ja se päätyi kiertämään myös rasiasta löytyvän männyn runkoa kohti latvaa. Köynnöstä pitkin Paula pääsee kiipeämään ja ihailemaan Visavuoren maisemia.”

Perinteisistä elementeistä muodostuva runsas kuvitus on kaukana tavanomaisesta tyylistä, jolla tunnetut suomalaistaiteilijat ovat aikoinaan tehneet Sääksmäen maisemia tunnetuksi. Janine kertoo kädenjälkensä syntyvän geometrisista ja pelkistetyistä perusmuodoista, joiden avulla visuaalisesta maailmasta saadaan tunnistettava ja mielenkiintoisen runsas.

”Tässä kuvituksessa mielenkiintoisinta oli moniulotteisen ja runsaan maiseman luominen hyvin yksinkertaisen kuosin pohjalta. Ylipäänsä minulle on tärkeää, että jokaisen projektin avulla voisin viedä omaa tyyliäni ja visiotani siitä eteenpäin; löytää siitä uusia mahdollisuuksia ja ulottuvuuksia. Kehittämisen lisäksi tahdon kuitenkin säilyttää kädenjälkeni tunnistettavana ja ajattomana.”

Janinen töiden muotokieli on mielenkiintoinen yhdistelmä skandinaavisen pelkistettyjä, hyvin luonnollisia muotoja yhdistettynä koristeelliseen ja hieman slaavilaiseenkin runsauteen. Nuoresta iästään huolimatta hänen työnsä ovat saavuttaneet jo melkoisesti kansainvälistä näkyvyyttä ja palkintoja. Viime aikoina Rewellin taidetta on saatu ihailla Suomessa esimerkiksi kenkäsuunnittelija Minna Parikan kevätkampanjassa, jossa tunnistettava kuvitustyyli yhdistyi vartalomaalaukseen. Kansainvälisestä menestyksestä huolimatta suomalaiset juuret merkitsevät Janinelle paljon.

”On ihana ajatella, että tästä rasiasta tulee osa suomalaisten kahvipöytiä.”

Brittiläinen kuvittaja-muotoilija Owen Gildersleeve herätti Janinen kuvituksen henkiin luomalla siitä kolmiulotteisen paperi-installaation. 

 

Kerro ensivaikutelmiasi uudesta kahvirasiasta!