Hyviä uutisia - kahvipuut ovat puhjenneet kukkaan!

5.11.2021

Kulunut vuosi on tarjonnut jännitystä kahvin parissa työskenteleville. Brasilian ennalta-arvaamattomat ja äkilliset sään ääri-ilmiöt ovat aiheuttaneet huolta. Kuinka voimme turvata kahvinviljelijöiden toimeentulon ja raaka-aineen saatavuuden? Kaikkien kahvin parissa työskentelevien huulilla on kysymys, selviääkö herkkä kahvipensas Brasiliaa koetelleesta kuivuudesta ja hallasta? Nyt olemme saaneet alkuperämaastamme iloisia kuulumisia: ensi vuoden kahvisato näyttää hyvältä, sillä pensaat kukkivat normaalisti.

Me Pauligin kahvin hankintatiimissä olemme näin pandemia-aikanakin aktiivisesti yhteydessä alkuperämaihimme ja haluamme omalta osaltamme olla mukana varmistamassa kahvin saatavuutta ja kahvinviljelijöiden toimeentuloa. Brasiliassa kahviviljelmiä koetteli keväällä kuivuus ja alkusyksystä viljelijät olivat huolissaan poikkeuksellisesta hallasta. Vaikka kahvitiloilla pensaat ovat nyt valkoisten kukintojen peitossa, on tämänhetkisten arvioiden mukaan ensi kesänä kerättävästä kahvisadosta tuhoutunut noin 10 prosenttia. Brasiliassa tuotetaan yli kolmannes kaikesta maailman kahvista, joten menetetyillä kahvisadoilla on iso merkitys monelle viljelijäperheelle ja kahvin saatavuudelle markkinoilla.  

Kulunut vuosi on ollut myös kahvin maailmanmarkkinahinnan puolesta poikkeuksellinen. Maailmanmarkkinahinta on noussut vuodessa yli 90 prosenttia. Pääsyynä maailmanmarkkinahinnan nousuun on tuotannon ja kysynnän välinen epätasapaino, joka on lähinnä aiheutunut raakakahvin heikommasta saatavuudesta. Lisäksi hinnoitteluun on vaikuttanut myös yleinen muiden raaka-aineiden hintojen nousu. Brasiliaa koetellut poikkeuksellinen halla on omalta osaltaan nostanut kahvin maailmanmarkkinahintaa. Mielestäni hinnannousulla tässä tapauksessa on myös positiivisia vaikutuksia: korkeampi kahvin maailmanmarkkinahinta rohkaisee kahvinviljelijöitä panostamaan myös tuleviin kahvisatoihin ja varmasti houkuttelee alalle myös uusia kahvinviljelijöitä korkeamman toimeentulon ansiosta. Olen omakohtaisesti nähnyt ja kokenut Kolumbiassa kahvinviljelijöiden kanssa asuessani, kuinka suuri määrä työtä yhden kahvikupillisen takana on ja arvostankin viljelijöiden tekemää työtä yli kaiken.

Meillä Pauligilla on pitkät ja tiiviit suhteet alkuperämaihin ja olemme näin poikkeuksellisinakin aikoina varmistaneet kahvin saatavuuden. Teemme jatkossakin kaikkemme, että kahvinystävät voivat aloittaa päivänsä aamukahvilla. Kuluneen vuoden aikana olemme tukeneet viljelijöitä mm. jatkamalla koronapandemian takia keskeytyksissä olleita koulutuksiamme kahvinviljelijöille parhaiden viljelykäytäntöjen käyttämisestä ja varautumisesta edellä mainittuihin sään ääri-ilmiöihin.

Hyvän kahvin arvostaminen ja raaka-aineen huolellinen käyttäminen ja siitä nauttiminen aina viimeiseen pisaraan asti on minusta paras tapa arvostaa kahvinviljelijän tekemää arvokasta työtä. Kahvisato kestää kypsyä yhdeksän kuukautta - kahvihetkemme eteen on siis tehty valtavasti työtä jo ennen kuin edes satoa on korjattu! 

Arvostetaan ja nautitaan kahvihetkistä,

András Koroknay-Pál

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top