Hyvän kahvin valmistusohjeet

Kevään juhlat lähestyvät ja ajattelin laittaa pientä muistiapua, kuinka valmistaa erinomaisen hyvää kahvia ja onnistua isompien erien valmistuksessa.

 Vaaleapaahtoiset kahvit, kuten Juhla Mokka ja Presidentti, ovat varma valinta perinteiseen juhlapöytään, jossa on tarjolla täytekakkuja, pullataikinaleivonnaisia ja pikkuleipiä.

Paulan hyvän kahvin ohjeet

  1. Kun aloitat kahvinvalmistuksen, annostele raikas ja kylmä vesi vesisäiliöön puhtaalla, vain veden annosteluun tarkoitetulla mittakannulla.
  2. Kunnossa oleva kahvinkeitin kuumentaa veden riittävän kuumaksi eli 92–96 asteiseksi. Kuuma vesi irrottaa kahvista parhaiten sen oikean maun ja aromin.
  3. Valitse kahvin jauhatus (joko suodatin tai pannu) valmistustavan mukaan.
  4. Annostele kahvi oikein ja tarkasti. Mittaa kahvia yksi kahvimitallinen (7–8 g) kuppia (1,25 dl) kohti.
  5. Tasoita pinta kevyesti mitalla, älä ravista.
  6. Kun kahvi on tippunut, sekoita juoma lusikalla ennen tarjoilua, koska suurin osa kahvin makuaineista irtoaa suodatuksen alkuvaiheessa. Tällöin vahva kahvi painuu pohjalle ja laiha jää pinnalle.

Tarjoile kahvi aina tuoreena. Kahvi maistuu parhaalta 5 minuuttia valmistuksen jälkeen, 75–80 asteisena. Puolen tunnin kuluttua valmistuksesta kahvin maku alkaa kärsiä.

Muista myös!

Käytä kahvinvalmistukseen puhtaita valmistusastioita, epäpuhtaudet vaikuttavat kahvin makuun ja ulkonäköön. Pese astiat jokaisen käytön jälkeen joko koneessa tai käsin kuumalla vedellä ja astianpesuaineella. Muista myös puhdistaa suodatinlaitteesi säännöllisesti kalkinpoistoaineella.

Pannukahvin valmistus kattilalla:

Tarvitset 10 L kattilan ja paketin (500g) pannujauhettua kahvia (esim. Juhla Mokka) Kiehauta kattilassa 8 L kylmää, raikasta vettä. Kun vesi kiehuu, siirrä kattila liedeltä ja lisää paketillinen kahvia sekaan. Kuohauta kahvi kerran, laita kansi kattilan päälle ja siirrä sitten hautumaan 5 minuutiksi. Älä keitä. Kaada valmis kahvi esilämmitettyyn tarjoilukannuun. Näin hautuminen pysähtyy oikealla hetkellä, eivätkä porot tule mukana kuppiin. Suositeltava tarjoilulämpötila kahville on 75-80 astetta. Muista tarjoilla kahvi aina tuoreena ja tietysti hymyn kera! Yhdestä paketista kahvia ja 8 litrasta vettä syntyy 60-70 kupillista kahvia. 1 dl kahvijauhetta painaa 43 g. Näin selviydytään kotikonstein isommankin joukon kahvituksesta ja saadaan samalla luotua ihanan tunnelmallisia kahvihetkiä.

Ihanaa kesän alkua ja onnistuneita kesän juhlia kaikille!

Ystävällisin kahviterveisin Ulla Pauligin 17. Paula

 

Tags 
juhlat
hyvän kahvin ohjeet
pannukahvi
kesä
resepti