Etiopialaisessa kahviseremoniassa kahvista nautitaan kaikin aistein

20.4.2017

Kahvin alkulähteet johdattavat Itä-Afrikan Etiopiaan. Maan kahvikulttuuri on siksi ainutlaatuinen ja perinteinen kahviseremonia voimissaan.

Etiopiassa kahviseremonia on olennainen osa sosiaalista ja kulttuurista elämää. Kutsu kahviseremoniaan on todellinen ystävyyden ja kunnioituksen osoitus.

Nyt ei ole aika kiirehtiä, sillä tästä kahvihetkestä nautitaan pitkän kaavan mukaan!

Kahviseremoniassa nautittu kahvi saattaa olla poimittu omasta pensaasta ja pavut irrotettu kahvimarjan lihasta vasta juuri ennen paahtamista. Paahtaminen tapahtuu avotulella pienellä liekillä, jotta pavut paahtuvat tasaisesti – ja melkoisen tummiksi! Paahdetut kahvipavut jauhetaan huhmareessa hienoksi jauheeksi.

Itse kahvijuoma valmistetaan suuressa pannussa, jossa aromit pääsevät avautumaan äärimmilleen. Yleensä kahviseremoniaan pyydetään kaikki lähistöllä olevat ja kahvihetki onkin todella yhteisöllinen tapahtuma. Kahvi tarjoillaan kaatamalla sitä suipponokkaisesta pannusta korkealta pikkuruisiin kuppeihin – ja aivan piripintaan. Älä anna kupin koon kuitenkaan hämätä, sillä kahviseremoniaan kuuluu, että kahvia nautitaan useita kupillisia.

Kahvin kera tarjoillaan ehkä hieman yllättävästi popcornia, tai paahdettuja siemeniä tai pähkinöitä. Kuten Suomessakin, kahviin saatetaan sekoittaa sokeria makeudeksi. Jos kuitenkaan sokeria ei ole, kahviin lisätään hyppysellinen suolaa.

Katso videolta, kun etiopialainen kahvinviljelijä Asnakech Thomas kertoo Paulalle etiopialaisesta kahviseremoniasta!