Epäeettisesti tuotettu kahvi jättää kitkerän maun

Luin edellisellä viikolla ihmisoikeusjärjestö Finnwatchin tanskalaisen sisarorganisaation Danwatchin raportin työskentelyoloista Brasilian Minas Gerais -alueen kahvitiloilla. 

Raportin taustalla on Brasilian hallituksen ylläpitämä ns. musta lista kahvitiloista, joilla ei noudateta työoloja koskevia asetuksia. Mustalle listalle joutuneilla tiloilla työolot voivat muistuttaa pahimmillaan orjuutta – työsopimuksia ei ole ja työstä maksettava korvaus on reilusti alle hallituksen asettaman minimitason. Kaikilla tiloilla työntekijöillä ei ollut mahdollisuutta saada puhdasta vettä ja joillakin tiloilla hyödynnettiin lapsityövoimaa. Alkeellisimmissa kahvintuottajamaissa tällaiseen kohteluun on suuri riski olemassa, mutta olen yllättynyt, että myös pitkälle kehittyneessä Brasiliassa voi vielä törmätä näinkin epäeettisiin työoloihin.

Kädet savessa kahvitiloilla

Olen työskennellyt Pauligilla pian 25 vuotta ja uskon tuntevani kahvibisneksen melko hyvin. Vuonna 2006 siirryin laatupäällikön tehtävistä hankintaosastolle, jonka operaatioista tänä päivänä vastaan. Sain kahvin hankintaan hyvän pohjan antavan perehdytyksen asuessani Brasiliassa 2007 - 2008. Työskentelin paikallisen kumppanimme luona tutustuen kahvikauppaan alkuperämaiden näkökulmasta. Kahvitiloilla olin kirjaimellisesti kädet savessa ja kävin läpi kahvinviljelyn kaikki vaiheet pensaiden istutuksesta aina sadonkorjuuseen asti. Kun tilojen ja kahvin jalostuslaitosten toiminta oli minulle tuttua, siirryin oppimaan, mitä paikallisissa ostokonttoreissa tapahtuu. Opin tunnistamaan kahvien laatuja ja luokittelemaan kahveja. Ostokonttoreista siirryin kaupankäynnin maailmaan myymään kahvia muihin maihin.

Läheiset suhteet paikallisiin kumppaneihin avainasemassa

Koska Brasiliassa on kahvibisneksessä vähän naisia, minusta tuli pian hyvin tunnettu tekijä. Solmin noina vuosina valtavasti hyviä ja läheisiä suhteita, joita olemme ylläpitäneet kaikki nämä vuodet. Näiden korvaamattomien suhteiden ansiosta tunnemme kumppanimme Brasiliassa erittäin hyvin. Kun ensimmäisen kerran kuulimme Brasilian hallituksen ylläpitämästä kahvitilojen mustasta listasta, kävimme asian paikallisten kumppaneidemme kanssa läpi. Selvitystyötä tehdään aktiivisesti koko ajan, sillä musta lista elää ja päivittyy. Olemme vaatineet kumppaneitamme katkaisemaan kauppasuhteet tuottajiin, joita on epäilty raportissa mainituista käytännöistä. Säännöt ovat selvät – Pauligille ei saa toimittaa kahvia näiltä tuottajilta. Kumppanit ovat sitoutuneet tähän. Pitkäaikaisten suhteiden vuoksi luotamme kumppaneihimme ja käymme myös itse säännöllisesti paikan päällä. Olisi valitettavaa, jos kaikesta tästä huolimatta kahveihimme päätyisi epäeettisesti tuotettua raaka-ainetta.

Se, että me kartamme mustalle listalle joutuneita tiloja, ei poista näillä tiloilla vallitsevia epäkohtia.  Brasilian kahviyhdistys kutsui minut puhumaan toukokuussa järjestettävään Brasilian kansainväliseen kahviseminaariin. Tämä on erittäin suuri kunnianositus ja aionkin hyödyntää sen mahdollisimman hyvin. Puheenvuorossani haluan tuoda Brasilian kahvitilallisille ja kahvibisneksen avainvaikuttajille viestin pohjoismaisilta vahvat eettiset arvot omaavilta kuluttajilta. Meillä kuluttajaa kiinnostaa, millaisissa oloissa kahvi on tuotettu. Kuluttaja haluaa tietää tilan ja olla varma, että ei kahvia ostamalla edistä kurjuutta tuotteen alkuperämaassa.

Eettiset ohjesitukset koskevat kaikkea hankintaamme

Brasilia ei ole ainoa maa, jossa on haasteita kahvitilojen työoloissa. Olen kiertänyt lukuisissa kahvin alkuperämaissa kymmenen vuoden ajan ja nähnyt paljon. Brasilian vuosinani ollessani syvällä niin tilojen, jalostuslaitosten kuin ostokonttoreiden ja kauppahuoneiden toiminnassa, loin Pauligille eettiset ohjeistukset kahvin hankintaan. Konkreettisesti näin, mitä kaikkea hankintaketjun eettisyyden varmentamisessa tulee ottaa huomioon. Kun palasin Suomeen, nämä eettiset ohjeistukset otettiin asteittain käyttöön jokaisen kumppanimme kanssa kaikissa maissa, joista meille kahvia tulee.

Minun intohimonani on hankkia Pauligille kahvia vain vastuulliseksi varmennetuista lähteistä - ja toiveenani, että mustan listan tiloilla herätään kunnioittamaan ihmisoikeuksia.

Katariina Aho

Paulig-konsernin Kahviliiketoiminnan hankintajohtaja

 

 

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Kirjoittaja: Katariina Aho

Hankintajohtaja
Back to top