Eka kerta

9.3.2010

Olen yrittänyt muistella, milloin maistoin ensimmäisen kerran kahvia.

Se on saattanut olla mummolassa. Minulla on utuinen muistikuva raukeasta saunanjälkeisestä olotilasta. Istun posket punaisina papiljottipäisen mummin sylissä ja saan aikani kerjättyäni pienen maistiaisen hänen kahvikupistaan.

Se on mahdollisesti tapahtunut jollain kyläreissulla. Lapsuudessa kahvit keitetään aina kun mennään kylään tai tulee vieraita ja se on usein. Viemisiksi viedään lähes aina kahvipaketti. Parhaissa kyläpaikoissa myös lapsille katetaan kupit ja asetit, vaikkei niihin kahvia välttämättä kaadetakaan. Mutta sitruunasoodakin maistuu kahvikupista juotuna ihan mielettömältä, jotenkin aikuisemmalta.

Se on voinut sattua veneretkellä saareen. Yhtenä kesänä pyramidin muotoinen mehutetra ei enää riitäkään eväsleipien painikkeeksi, vaan ihanasti tuoksuvaa termoskahvia oli pakko päästä testaamaan.

Todennäköisintä kuitenkin on, että maistoin kahvia ensimmäistä kertaa turvallisesti kotona. Kupin pohjalla lirautetaan aavistus kahvia ja se täytetään maidolla. Sen jälkeen saan topata kupin ääriään myöten täyteen pullaa, joka imee vienosti kahville maistuvan maidon itseensä viimeiseen pisaraan saakka. Oi miten hyvältä se maistuukaan!

Muistatko sinä ensimmäisen kahvikokemuksesi?