Barcelonasta on moneksi – vilkkaan kaupungin kahvilat houkuttelevat luokseen

8.9.2019

Espanjan toiseksi suurin kaupunki tarjoaa mahdollisuuksia sekä rantalomien että taiteen ja historian ystäville.

Barcelonassa vierailee vuosittain yli 7 miljoonaa turistia. La Rambla on Barcelonan pääkatu, jonka varrelta löytyy niin kuuluisia rakennuksia kuin katuesiintyjiäkin.

Virittäydy tätä artikkelia lukieassasi Barcelonan tunnelmaan soittolistojemme avulla.

Pieni lintu hypähtää häkissään, kun ohitat sen kapealla sivukujalla. Aamuauringon säteet eivät vielä ulotu kukkakauppiaan asettelemiin maassa lojuviin vesisankoihin, mutta ilmassa leijailee hento neilikan tuoksu. Kipität mukulakiviä pitkin eteenpäin, kunnes eteesi avautuu katedraali, jonka tornit venyvät kohti taivasta. Katukuppilan kohdalla päätät pitää hengähdystauon. Listaa vilkaisematta tilaat kahvin, ja tarjoilija tuo eteesi kupillisen espressoa. Tervetuloa Barcelonaan. Kaupunkiin, johon päädytään niin erään jalkapalloseuran, hyvien ravintoloiden kuin Antoni Gaudín arkkitehtuurin perässä. Koillis-Espanjassa sijaitseva Katalonian pääkaupunkina tunnettu alue kätkee uumeniinsa sekä idyllisen kylätunnelman että maailmanluokan hulppeudet. 

Barcelona on vuosien saatossa muuttunut yli puolentoista miljoonan ihmisen kodiksi, jonka myös turistit ovat löytäneet. Vuoden 1992 olympialaisten aikaan alkanut markkinointi Välimeren rannikolla sijaitsevasta helmestä on monen paikallisen mielestä tehonnut jo vähän liiankin hyvin, sillä yli 30 miljoonaa vuosittaista vierailijaa on samalla synonyymi melulle, tungokselle ja roskille. 

 

Turistilaumoista huolimatta tai kenties juuri niiden ansiosta kaupunki on säilyttänyt maineensa ainutlaatuisen taiteen ja kulttuurin kehtona, jota maustavat valkoiset hiekkarannat, huippuunsa viritetty gastronomia sekä ennen kaikkea poikkeuksellinen elämänlaatu. Jos haluat yhdistää ranta- ja kaupunkiloman, Barcelona on paikkasi.

 

La Boqueria on kaupungin maailmankuulu kauppahalli, joka tarjoaa virikkeitä joka aistille.

Vierailitpa sitten suklaamuseossa, keskustan kauppahallissa tai Espanjan kuuluisimmalla kadulla, Las Ramblasilla, jalankulkijoita parveilee ympärilläsi aamusta iltaan. Samoissa maisemissa vaelteli aikoinaan myös nuori Picasso, joka aloitti taiteilijaelämänsä nimenomaan Barcelonassa.  Vasenkätisenä tunnettu taiteilija piirsi etenkin katu- ja kahvilanäkymiä. Harva tietää, että  Picasson ensimmäinen yksityisnäyttely pidettiin barcelonalaisessa kahvilassa Els 4 Gatsissa, joka on yhä voimissaan ravintolana. Barcelona inspiroi taiteilijoita vielä tänäkin päivänä. Katso tästä listauksemme kirjoista ja elokuvista, jotka siivittävät sinut Barcelonan kapeille kujille.

Harva tietää, että Picasson ensimmäinen yksityisnäyttely pidettiin barcelonalaisessa kahvilassa Els 4 Gatsissa, joka on yhä voimissaan ravintolana. 

Espanjassa ero kahviloiden ja ravintoloiden välillä onkin häilyvä. Monesta paikasta saa sekä paikallista kuohuviiniä, cavaa, että kahvia. Sympaattisia ravintoloita, kahviloita ja putiikkeja metsästävän kannattaa viettää tuokio esimerkiksi Santa Maria del Mar -kirkon lähiympäristössä. Vuodesta 1851 paikalla nököttäneestä Gispert-nimisestä puljusta löytää makupaloja niin itselleen kuin kotiin viemisiksi.

Vaikka espanjalaiseen ruokakulttuuriin kuuluu Jamón Serrano, Chorizo, erilaiset juustot ja äyriäiset, ovat kasvikset myös olleet aina oleellinen osa espanjalaista keittiötä. Barcelonasta löytyykin mahtavia paikkoja myös vegaaneille: La Barcelonetasta löydät La Heladería Mexicanan, josta saa niin herkullisia vegaanisia jäätelöitä kuin burritojakin. Vanhan kaupungin keskustasta, Barri Góticista, löytyy Cat Bar Vegano, viehättävä kulmakuppila joka tarjoilee Katalonialaisia oluita ja vegaanisia burgereita.

Kahvikulttuurin uusi aalto

Baarien luvattuna maana pidetty Espanja on viime vuosina kunnostautunut myös kahvihifistelijöiden kohtaamispaikkana. Vielä muutama vuosi sitten erikoiskahvien perään hinkunut joutui laskemaan kahvilavaihtoehtoja yhden käden sormilla, mutta toisin on nykyään. Maan talouden vahvistuminen Barcelonan olympialaisten myötä loi sysäyksen ja käynnisti prosessin, jossa elintarvikkeiden ja juomien makujen muutos alkoi. Turistilaumojen myötä pitkäaikaisena kahvialueena tunnettu Katalonia on saanut perinteisen teollisen kahvin rinnalle uusia vivahteita. Independent Barcelona Coffee Festivalin kaltaiset tapahtumat ovat nostaneet Barcelonan kahviprofiilia jopa kansainvälisellä tasolla.

 

 

Espanjan kahvikulttuuri poikkeaa siitä, mihin olemme Suomessa tottuneet. Kahvia nautitaan enemmän kuppiloissa kuin kotona, myös käyttömäärissä on eroja. Tyypillisesti espanjalainen tilaa kahville tullessaan maitokahvin tai espressoon verrattavan pienemmän kupposen. Aamuisin töihin lähtevät paikalliset nappaavat mukaansa kahvin kera kroissantin tai bocadillon, eli ruokaisan aamiaisleivän. Jos tilaat kahvisi mustana Suomessa, varaudu siihen, että sama ei välttämättä toimi etelässä. Espanjalainen kahvi on hyvälaatuista mutta espressopohjaisena huomattavasti suomalaista vahvempaa. On äärimmäisen harvinaista saada eteensä seissyttä sumppia, sillä kahvi tehdään asiakkaalle henkilökohtaisesti.

Kuumana päivänä kylmä tomaattikeitto Gazpacho virkistää. Pan con tomate on tyypillinen espanjalainen tapasleipänen. Niin yksinkertaista, niin herkullista!

Jos vain osaa pyytää, kahvia on mahdollista saada lukemattomin eri tavoin.

Ennen kadun varteen pysähtymistä kannattaa silti selvittää, millaisen kuppilan penkille istahtaa. Vahvojen brändien ja harkitusti paahdettujen kahvien väliin mahtuu edelleen yrityksiä, jotka eivät tarjoile unohtumattomia makuelämyksiä vaan lähinnä halpoja annoksia ja poltettuja robusta-papuja.

Trendikahvilat tunnistaa yleensä siitä, että ne avaavat ovensa vasta lounasajan päätyttyä. Moni niistä toivottaa nykyään tervetulleiksi myös koirat. Monet viehättävimmät kahvilat löydät vanhankaupungin aukioilta ja pikkukujilta. Jos haluat välttää merenpuoliosan turistilaumoja, kokeile rauhallisempaa Rambla de Catalunyan aluetta. Terassien valkoisten päivänvarjojen alla istuvat niin nuoret parit kuin perhekunnatkin seurustelemassa tapas-annoksineen ja juomassa aperitiivia.

Lumoavaa arkkitehtuuria

Matkailijan näkökulmasta yllättävän laaja ja kahtia jakautunut  Barcelona on kaupunki, johon matkustetaan pelkästään esimerkiksi tunnelman tai arkkitehtuurin takia. Väkeä vetävät niin roomalaiset rauniot, goottilaiset kirkot kuin modernistiset palatsit, temppelit ja puistot. Kristallinkirkas meri, kaupungin pohjoislaidalle asti ulottuvat vuoret ja laajalle levinnyt vanhakaupunki muodostavat combon, jota on vaikea vastustaa.

Goottilaisen korttelin tienoilla juuri mikään ei viittaa tähän päivään, mutta kun lähtee sieltä Placa de Catalunyan pohjoispuolelle hienoon Eixampleen, päätyy keskelle säntillistä ruutukaavaa. Leveät bulevardit, luksusliikkeet ja laaturavintolat ovat täydellinen vastakohta ajan patinoimille ja sokkeloisille sivukujille, joiden yläpuolella riippuu värikästä pyykkiä.

 

Eixamplen hienostokaupunginosassa ei hallitse pelkkä bisnes, vaan ennen kaikkea omaperäinen jugendarkkitehtuuri, joka on tehnyt Barcelonasta maailmankuulun. Gaudin ja kumppaneiden luomuksia saavutaan pällistelemään kaikista maailmankolkista. Kun katsoo aaltoilevia seiniä, värikkäistä mosaiikkejä ja pursuilevia parvekkeita, ymmärtää, miksi katalonialaiset pitävät itseään Espanjan taiteellisena ja älyllisenä eliittinä.

Barcelonan tavaramerkki La Sagrada Familia eli Pyhän perheen katedraali jäi kesken Gaudin kuoltua tapaturmaisesti raitiovaunuonnettomuudessa vuonna 1926. Katolisen uskon kiinnekohdaksi tarkoitettu luomus oli projekti, jolle lohikäärmetematiikasta tunnettu arkkitehti omisti elämästään lopulta 43 vuotta.

Jos Gaudi, Dali, Miró tai Tàpies eivät kolahda ja nähtävyyksien tai museoiden luo jonottaminen ei kiinnosta, aina voi lähteä tavarataloon shoppailemaan tai pysähtyä kahvin äärelle katselemaan katujen basaarimaista kuhinaa. Ilta-aurinko paistaa katukahvilan turkoosin väriselle tuolille.

Tarjoilija katsoo sinua kysyvällä ilmeellä. Osoitat listaa ja lausut café americano.

Kaipaatko vielä maailmalle? Lue artikkelimme La ville lumiere'sta, Valon kaupungista eli Pariisista.

Kahvisanasto:

Espanja: Café Solo

Katalaani: Cafè sol - musta kahvi (espresso)Espanja: Café con Leche

Katalaani: Cafè amb llet- maitokahviEspanja: Café Cortado

Katalaani: Tallat – espresso maidollaEspanja: Café con Hielo

Katalaani: Café amb gel – jääkahviEspanja: Cappuccino

Katalaani: Caputxí - espresso vaahdotetun maidon kanssaEspanja: Café Americano

Katalaani: Cafè americà - café solo, johon on lisätty vettä, hieman suomalaistyylinen kahvi

 

Teksti: Jenna Lehtonen

Lähteinä käytetty muun muassa:

MONDO – matkaopas, Barcelona, Image Kustannus Oy ja Paula Kultanen, 2010

Suomalainen matkaopas, Barcelona, Mira Jalomies, 2013

Aamiainen Cocon kanssa Madridissa, Barcelonassa ja Lissabonissa, Kustannusosakeyhtiö Tammi, Helena Petäistö, 2003

 

 

 

 

 

 

 

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top