Avokado-kahvipirtelöä?

7.10.2010

Kerroin juuri ruokablogini puolella mahtavasta makuopaskirjasta, joka hiljattain muutti kirjahyllyyni. The Flavor Thesaurus luettelee lukuisille raaka-aineille sopivia makupareja, ja myös paahteisten makujen kahvi on saanut oman lukunsa.

Moni makupari on tuttu mausteiden ystäville. Kanelia tai kardemummaa olen ripotellut ihan sellaisenaan maitokahvin pinnalle. Kirja ehdottaa näiden makujen hyödyntämistä myös kahvin kanssa nautittavissa leivonnaisissa. Myös manteli ja inkivääri listataan palanpainikkeiden potentiaalisiksi maustajiksi.

Lihan marinoinnissa kahvi tuntuu olevan tuttu juttu ainakin monelle nykysuomalaiselle pääsiäislampaanpaistajalle. Naudanlihan ja kahvin yhdistelmä kirjasta löytyy - mutta kahvilammasta ei! Ehkäpä tämä maininnan puuttuminen onkin selitys ja synninpäästö minulle? En ole nimittäin koskaan oikein ymmärtänyt kahvin ja lampaan yhdistelmää...

Allekirjoittaneelle eksoottisin ehdotus on kyllä avokadon ja kahvin yhdistelmä. Kirjan mukaan esimerkiksi Vietnamissa, Indonesiassa ja Filippiineillä avokado on tapana surauttaa pirtelöksi maidon ja sokerin kera. Pirtelöä maustetaan kahvi- tai suklaasiirapilla. Jännää!

Ehkäpä sinulla on takataskussasi salainen vinkki tai pari kahvin loistavaksi makupariksi?