600-vuotias kahvila Rodoksella kutsuu historialliseen kahvihetkeen

24.1.2014
 
Rodokselta, upealta Kreikan saarelta, löytyy kertomisen arvoinen kahvintuoksuinen tarina. Jo saaren historiasta itsestään voisi kertoa tarinan poikineen alkaen vaikkapa Rodoksen kolossista, yhdestä maailman seitsemästä ihmeestä. Tämän tarinan alkutahdit vievät meidän kuitenkin 1400-luvun lopulle, kun ottomaanit valloittivat saaren ja toivat mukanaan perinteitään kuten moskeijat, arkkitehtuurin ja tietysti kahvin
 

Kahvikulttuuri elää tänäkin päivänä voimakkaana Rodoksella, erityisesti turkkilaisen vähemmistön ansiosta. Kahvia kutsutaan kreikkalaiseksi kahviksi ja kahvinvalmistuksessa käytettävää pannua Brikiksi turkkilaisen Turkan sijaan. Briki-pannu on Turkaa pienempi mutta kahvin valmistustapa itsessään on epäilemättä peräisin turkkilaisesta perinteestä.

 

 

Lokakuun lopussa Rodoksen vanhan kaupungin pääkatu Sokratus vilisee turisteja loppukesän lämmössä. Yhdessä kohdassa, jossa pienet kujat leikkaavat kadun on miltei näkymättömissä vanha talo, jonka ovi johtaa nimettömään kahvilaan. Väkijoukon ja lukemattomien turistikojujen keskellä kahvilaa on lähes mahdotonta huomata mutta sisään astuessa vesipiippujen ja tupakan tuoksu huumaa. Seinät on koristeltu kaikella mahdollisella kuvista ja lautasista matkamuistoihin, vanhoihin mattoihin ja keittiötarvikkeisiin. Huone on pimeä ja pöydät kaikki erilaisia. Mies astuu takahuoneesta ja toivottaa kreikaksi: ”Calispera”, hyvää huomenta. Takahuoneessa vanha nainen leikkaa lehtiä. Toinen noin 30–40-vuotias nainen astuu sisään ja selviää, että hän on vanhan naisen, Iltemin, tytär ja Iltem omistaa kahvilan. Nainen osaa englantia ja auttaa kysymysten kääntämisessä.

”Kahvila on ollut suvullani 150 vuotta. Se on perustettu lähes 600 vuotta sitten 1400-luvun lopulla tai 1500-luvun alussa, emme tarkalleen tiedä”, Iltem kertoo.

Iltem on pyörittänyt kahvilaa isänsä kuolemasta saakka. Kahvinvalmistustaito periytyy suvussa ja nytkin äiti on opettanut tytärtään.

”Nykyisin emme jauha kahvia itse, kuten teimme 1980-luvun loppuun saakka. Kahvi ostetaan jauhettuna vastapäisestä kaupasta. Tarjoamme myös moderneja kahvijuomia, kuten cappuccinoa ja frappéa. Varsinkin frappé on Kreikassa todella suosittua.”

 

 

Iltemin tytär alkaa valmistaa kahvia pienessä Briki-pannussa tulella. Tilaamamme kahvi valmistetaan keskimakeaksi, joka tarkoittaa kahta lusikallista kahvia ja yhtä lusikallista sokeria. Kahvi voidaan tilata myös makeana, jolloin kahvia tulee kaksi lusikallista kahvia ja sokeria neljä. Valmistuksessa käytetään hanavettä, joka tulee lähteestä kaupungin läheltä. Kahvia keitetään kaksi minuuttia ja se tarjoillaan vesilasin ja kreikkalaisen makeisen kera.

 

 

”Olen työskennellyt tässä kahvilassa koko ikäni, kuten ovat isovanhempanikin. Kun olin pieni tyttö, meillä kävi todella paljon asiakkaita ja minun piti tiskata astioita aamuvarhaisesta iltamyöhään. Elämä oli joskus raskasta ja siksi näytän näin vanhalta”, Iltem kertoo hymyillen. Hän on viidenkymmenen paremmalla puolella ja elämän jäljet voi lukea hänen kasvoiltaan.

Nykyään kahvilalla on tarpeeksi asiakkaita selviytyäkseen mutta kultavuosista ollaan selvästi jäljessä. Tytär tekee ristinmerkin siunatakseen asiakkaita puhuessaan heistä. Hän ei tahdo tulla kuvatuksi tai kertoa nimeään.

”Kilpailu on nykyisin kovaa ja täälläkin on paljon kahviloita täyttämään massaturismin tarpeita. Perinteet eivät ole enää yhtä tärkeitä”, tytär kertoo surullisesti.

”Rakastan työtäni tässä kahvilassa. Jokainen päivä on erilainen ja saan tavat ihmisiä kaikkialta maailmasta”, hän sanoo ennen kuin kättelemme hyvästiksi. Ulkona on lämmintä ja aurinkoista.

 

Tätä paikkaa voi lämpimästi suositella kaikille perinteisestä kahvinvalmistuksesta kiinnostuneille. Toivotaan, että pieni kahvila säilyy ainutlaatuisena osana kahvihistoriaa tulevillekin sukupolville.