52 weeks of deliciousness: Presidentin neljä makua

19.2.2015

Olen Anne ja kirjoitan Maku.fi:ssä ruokablogiani nimeltä 52 Weeks of Deliciousness. Olen kahviamatööri. Uskallan myöntää sen myös täällä, kahvinjuojien joukossa. Yhteistyöni Pauligin kanssa jatkuu kahvitastingin merkeissä. Kutsuin muutaman ystävän sukeltamaan kanssani Presidentti-kahvien maailmaan.

Kahviamatööri oli jälleen uuden kokemuksen äärellä tällä viikolla. Pääsin suureksi ilokseni järjestämään kahvitastingin yhteistyössä Pauligin kanssa. Olipa hauskaa! en ole koskaan järjestänyt minkäänlaisia maistatustilaisuuksia ja tämä olikin jännittävä juttu. Tein parhaani että tasting-tilaisuus olisi huolella valmisteltu mutta kuitenkin rento tilaisuus jossa kahvinystävät pääsisivät kokeilemaan erilaisia kahveja rennossa ympäristössä.

Kutsuin tastingia varten kotiini kaksi ahkeraa kahvinjuojaystävää, jotka lähtivät innokkaina mukaan testaamaan kahveja. Myös apukokki pääsi maisteluun mukaan, kun minä taas heiluin kahvinkeittimen äärellä ja naureskelin maistelijoiden epäilyksille etteivät he nukkuisi seuraavana yönä silmällistäkään monen kahvihörpyn jälkeen. Meidän tastingissa kun ei todella syljetä kuppiin, vaikka virallisissa tastingeissa sellaista ehkä harrastetaankin.

Sain Pauligilta neljää eri Presidentti-kahvia maisteluiltaan. Sain opastusta Pauligin tiimiltä, että kahvien maistelu kannattaa aina aloittaa vaaleapaahtoisimmasta kahvista ja siirtyä tummempia paahtoja kohti. Lisäksi on hyvä antaa kahvin jäähtyä tarpeeksi, huuhdella suu kahvinäytteiden välillä, ryystää kahvia ja pyörittellä sitä suussa, jotta saat puettua maun sanoiksi. Hankin myös valkoiset kahvikupit IKEAsta (juu, ei meillä ole tavallisia valkoisia kahvikuppeja vaan kuppeja kaikissa maailman väreissä eikä taida olla kahta ihan samanlaista kuppiakaan), enkä näyttänyt kahvipaketteja maistelijoille etukäteen, vaikka he uteliaasti yrittivätkin kurkkia mitä oli tulossa maisteltavaksi.

Pannu ja kahvinkeittäjä kävi kuumana kun touhusin uuden Aeropressini kanssa. Sillä on muuten yllättävän haastavaa keittää yli kahta kupillista kahvia, onneksi meitä on yleensä juuri sen verran juojiakin paikalla. Täytyy hioa taitoja ennen seuraavien vieraiden tuloa.

Pyysin maistelijoita kirjoittamaan makuelämykset ja arviot jokaiselle kahville varattuun lappuseen, pyysin heitä myös pisteyttämään kahvit asteikolla 1-5. Pitihän sitä pieni kilpailu saada aikaiseksi maanantai-illan iloksi!

 

Ja sitten maistamaan!

Aloitimme perinteisestä Presidentti-kahvista. Sitä kuvailtiin sanoin mieto, helppo, peruskahvi. Eräs maistelijoista totesi, että kahvi maistuu toimiston kahville ja kun maistelun lopussa kerroin mistä kahvista on kyse, kävi ilmi että juuri tätä kahvia hän juo päivittäin toimistolla.

Jatkoimme upean väriseen pakettiin käärityllä Presidentti Gold Label-kahvilla. Kahvi jakoi mielipiteet. Insinöörin mukaan kahvi tuoksui mummolalta, apukokki ei tykännyt kahvista lainkaan ja P. taas piti kahvista kovin ja kuvaili sitä sanoin mausteinen, voimakas, hyvän makuinen.

Siirryimme kolmanteen kahviin ja tummempiin paahtoihin tuon mielipiteitä jakaneen kahvin jälkeen ja maistelijat hörppivät Presidentti Tumma Paahtoa. Tämä kahvi toi mieleen kaikenlaiset ihanat syötävät herkut. Insinöörille tuli kahvin tuoksusta mieleen suklaakovenhdit, P:lle lakritsi. Kahvin makua ja tuoksua kuvailtiin kaikissa lapuissa vahvaksi mutta ei kitkeräksi.

Viimeisenä maistelussa oli Presidentti Black Label, jonka tyylikäs, musta paketti oli ilo ainakin kahvinkeittäjän silmälle. Se oli kuin kahvipaketti smokki päällä menossa juhliin. Kahvin tuoksua kuvailtiin vahvaksi ja miellyttäväksi ja makua pehmeäksi ja voimakkaaksi. Eräässä lapussa luki myös että kahvi sopisi hyvin herkutteluun.

 

Kävimme läpi kahvien saamat pisteet heti kun viimeisetkin pisarat kahveja oli ryystetty ja voittajaksi suoritui...

Presidentti Black Label! Kahvi oli ehdottomasti mieluisin kaikille juojille ja sattuipa sopivasti, että kun sitä oli kuvailtu herkutteluun sopivaksi, että olin varannut kahvinjuojille kiitokseksi osallistumisesta myös laskiaispullat.

 

Kiitos vielä maistelijoille ja Pauligille mukavasta maanantai-illasta!

Anne
 
 
Viime kuussa Anne kiinnitti huomiota lounaskahvin tarjoiluun
Tutustu 52 Weeks of Deliciousness -blogin Anneen juttusarjan ensimmäisessä osassa