Perinteinen espressolaite

Juomme baristojen, kahviammattilaisten, valmistamia erikoiskahveja ravintoloissa ja kahviloissa. Barista vaikuttaa kahvin onnistumiseen merkittävästi, sillä kahvinvalmistus perinteisellä espressolaitteella on todellista käsityötä. Lue, miten voit itse tehdä nautinnollisia kahvijuomia ja ryhdy kotibaristaksi!

Mikäli etsit ammattilaiskäyttöön suunniteltuja espressolaitteita, tutustu valikoimaan täällä!

Näin valmistat kahvin perinteisellä espressolaitteella

Alkuvalmistelut:

 • Säädä espressolaite valmistajan ohjeiden mukaan.
 • Varmista, että espressolaite on toimintakunnossa.

Espresson valmistus vaihe vaiheelta

 1. Esilämmitä espressokupit kuumalla vedellä. Kuivaa ne puhtaalla liinalla.
 2. Annostele kahvijauhe (espressojauhatus) espressolaitteen kahvaan eli gruppoon. Käytä mittana kukkurallisia ruokalusikoita tai Pauligin kultamittaa (7 g). Suositeltava määrä on 6–7 g.
 3. Tasoita kahvijauheen pinta ja tiivistä kahvijauhe tasaiseksi siihen tarkoitetulla tampperilla. Pyyhi kahvan reunat puhtaiksi.
 4. Valuta hieman vettä kahvapesän läpi, jotta siihen roiskunut kahvi irtoaa ja veden lämpötila tasoittuu.
 5. Kiinnitä kahva huolellisesti kahvapesään.
 6. Aseta lämmin espressokuppi kahvan alle ja paina käynnistysnappia.
 7. Espresson koko on 3 cl (30 ml). 20–30 sekunnin valumisaika antaa espressolle oikean maun ja rakenteen. Lyhyt valumisaika voi tehdä espressosta laimeaa ja mautonta, pitkä valumisaika kitkerää ja karvasta. Espresson pinnalla on oltava paksu punaruskea vaahto eli crema. Se toimii espresson aromi- ja lämpölukkona. Jos valumisaika on liian lyhyt, annostele kahvia enemmän. Jos valumisaika on liian pitkä, annostele kahvia vähemmän.
 8. Tarjoile ja juo espresso heti.

Kolme askelta täydelliseen espressoon

 1. Esilämmitä espressokuppi
 2. Käytä 6–7 g jauhettua espressokahvia kuppia kohden
 3. Älä valuta annosta espressoa 3 cl pidemmäksi

Miten espressokahvijauhe säilyy tuoreena pidempään:

Säilytä kahvijauhe alkuperäispakkauksessaan, älä kaada sitä toiseen pakkaukseen tai purkkiin. Näin kahvi säilyttää arominsa eikä kahvin sisältämä rasva eltaannu. Purista ilma pakkauksesta ja käännä pakkauksen suu rullalle. Sulje se tarralla, jotta pakkaus pysyy tiiviinä.

Muista! Espresson valmistuksen oppiminen vaatii kokeilua ja harjoittelua. Olennaista on ymmärtää, että espresson onnistumiseen vaikuttavat monet tekijät. Niitä muuttamalla voit parantaa tai heikentää espresson laatua. Espresson valmistus on kuin taidetta, joka vaatii omistautumista ja tarkkuutta. Kauneus piilee espresson arvaamattomuudessa ja vaikeudessa: täydellinen espresso on pikemminkin käsite kuin tosiasia. Espresson moninaisuutta voi ymmärtää ja hallita vain aidolla tunteella ja intohimolla kahviin.

Puhdistus

 1. Laita gruppokahvaan pesusovitin ja annostele siihen pesuainetta.
 2. Aseta kahva laitteeseen ja paina vesipainiketta. Anna käydä 5 sekuntia ja paina pysäytä. Toista kolme kertaa.
 3. Irrota kahva laitteesta ja huuhtele kahvapesä huolellisesti painamalla vesipainiketta muutaman kerran.
 4. Kiinnitä kahva ja pesusovitin ilman pesuainetta takaisin laitteeseen. Paina vesipainiketta, anna käydä 5 sekuntia ja paina pysäytä. Toista neljä kertaa. Näin huuhtelet koko grupon puhtaaksi pesuaineesta