Kahvi tulee kaukaa

Kahvia viljellään 50-60 maassa eri puolilla maailmaa. Suurimpia tuottajamaita ovat Brasilia, Vietnam, Kolumbia, Indonesia ja Intia, jotka tuottavat noin 70 prosenttia maailman kahvista. Kahvista saa toimeentulonsa yli 20 miljoonaa kahvinviljelijää. Yli 70 % maailman kahvista tulee pientiloilta. Siksi kahvikaupalla on suuri merkitys monissa kehittyvissä maissa sekä taloudellisesti että yhteiskunnallisesti.

Kahvi kasvaa lämmössä

Kahvi kasvaa tropiikissa kauriin ja kravun kääntöpiirien välisellä alueella, 600–1600 metrin korkeudella merenpinnasta. Hallanarka kahvikasvi voi kasvaa jopa 10 metriä korkeaksi puuksi. Kahviviljelmillä ja -tiloilla puut kuitenkin leikataan mataliksi pensaiksi sadonkorjuun helpottamiseksi.

Kahvipuu alkaa kantaa hedelmää 2−4-vuotiaana. Yhdestä pensaasta saadaan noin 400–1500 grammaa raakakahvia. Kirsikan kokoiset kahvimarjat ovat poimintavalmiita, kun ne kypsyvät tummanpunaisiksi. Kahvipavut ovat hedelmälihan sisällä pergamenttimaisen kalvon suojaamina.

Laatu ohjaa kahvin ostamista

Pauligille tulee raakakahveja muun muassa Brasiliasta, Kolumbiasta, Perusta, Guatemalasta, Keniasta ja Etiopiasta. Pääosan kahveista ostamme suoraan alkuperämaista vientiyrityksiltä. Paulig tunnetaan kahvimaissa korkealaatuisen kahvin ostajana ja Paulig-laatu on kahvialalla jo käsite. Paulig ostaa 0,7 % maailman vuotuisesta kahvituotannosta, yhteensä reilut 60 miljoonaa kiloa raakakahvia, jotka tulevat 10-15 eri maasta.

Pauligin kahvit ovat huolella kehitettyjä sekoituksia, jotka valmistetaan eri alkuperämaista tuoduista kahvilaaduista. Joka tuotteella on oma, tarkkaan harkittu makuprofiilinsa. Ostamme keskimääräistä parempilaatuisia raakakahveja, joista maksamme laatulisää. Maun ja muiden laatuominaisuuksien ohella on tärkeää, että saamme oikeita raakakahvilaatuja tarpeeksi paljon. Näin voimme taata tuttujen tuotteiden maistuvan aina yhtä hyvältä kupista kuppiin.

 

Tehokkaat kuljetusketjut

Paulig toimittaa paahtimoiltaan Helsingistä ja Tveristä yhteensä yli 100 miljoonaa kahvipakettia vuodessa tukkuihin ja vähittäiskauppoihin ja sitä kautta kuluttajien nautittavaksi. Pidämme monin tavoin huolta, että varastointi ja kuljetukset hoituvat mahdollisimman ympäristöystävällisesti.

Teemme tiivistä yhteistyötä kuljetuskumppaniemme ja kaupan ketjujen ja tukkujen kanssa, jotta kuljetukset ja pakkausratkaisut olisivat mahdollisimman tehokkaita ja että rekat lähtisivät liikkeelle mahdollisimman täysinä.

Suomessa kahvituotteiden kuljettamisen kauppaketjujen varastoihin hoitavat pääosin asiakkaiden kuljetusliikekumppanit. Kuljetusta varten tuotteet pakataan lavoille, jotka on mitoitettu tilankäytön kannalta rekkoihin sopiviksi. Pauligin toimituspalvelu suunnittelee huolella kuormien pakkaamisen ja ajoreitit minimoidakseen kuljetusten määrän.

Nautinnollisia kahvihetkiä

Suomalaiset ovat maailman ahkerimpia kahvinjuojia, sillä nautimme henkilöä kohden noin viisi kupillista kahvia päivässä. Moskovassa ja Pietarissa kahvinjuojat kertovat nauttivansa 1-3 kuppia eri tavoin valmistettua kahvia päivässä, samoin Baltiassa. Tutkimme aktiivisesti muun muassa kulutuskäyttäytymisen ja makutottumusten muutoksia sekä kahvitrendien kehittymistä eri markkinoilla.

Kehitämme jatkuvasti valikoimaamme ja palvelujamme yhteistyössä kumppaneiden, asiakkaidemme ja kuluttajien kanssa, joita kohtaamme päivittäisen työn ohella myös kuluttajapalvelussamme, messuilla, tapahtumissa ja sosiaalisessa mediassa. Syvän kuluttajatuntemuksen ja vuoropuhelun avulla voimme tuoda kahvitarjontaan uudenlaisia tuotteita ja tarjota monipuolisia makunautintoja kehittyviin kahvitarpeisiin.

Kaupallisesti tärkeimmät kahvilajit

Arabica (Coffea arabica) on maultaan vivahteikas. Sen osuus maailmankahvituotannosta on 60 prosenttia.

Robusta (Coffea canephora) on maultaan voimakkaampi. Se sopii tummaksi paahdettuihin kahvisekoituksiin, kuten espressoon. Osuus maailman kahvituotannosta on noin 40 prosenttia.

 

Kahvimarjasta jalostuu kahvipapu

Maasta ja alueesta riippuen kahvisato korjataan käsin tai puimureilla. Käsin poiminta on tyypillistä esimerkiksi Kolumbiassa, Väli-Amerikassa ja Afrikassa, joissa kahvi useimmiten kasvaa vuoren rinteillä. Brasilian tasangoilla voidaan käyttää koneita.

Poiminnan jälkeen marjat on tärkeää saada nopeasti käsittelylaitoksiin jatkojalostettavaksi, jotta laatu pysyy hyvänä. Kahvimarjoista erotetaan siemenet eli kahvipavut, jotka puhdistetaan, kuivataan ja lajitellaan. Myyntikuntoon käsitellyt kahvipavut toimitetaan vientiyrityksille, jotka myyvät ja laivaavat kahvit edelleen eri puolille maailmaa.

Merkittävä tuote maailmankaupassa

Raakakahvi on arvolla mitattuna toiseksi vaihdetuin raaka-aine maailmankaupassa heti öljyn jälkeen. Satokaudella 2010 maailmassa tuotettiin 134,1 miljoonaa säkkiä (á 60 kg) kahvia ja satokaudella 2011 132,4 miljoonaa säkkiä. Suurimmat tuottajamaat olivat Brasilia, Vietnam, Etiopia ja Indonesia. Lähde: ICO »

Raakakahvin hintaan vaikuttavat mm. kysynnän ja tarjonnan tasapaino, satoennusteet, sää ja sademäärien vaihtelut. Hinta voi vaihdella voimakkaasti, kun markkinoilla tai tuotantomäärissä ja -laadussa tapahtuu nopeita muutoksia. Viime vuosina raaka-aineisiin sijoittavien rahastojen toimet ovat lisänneet hintavaihteluita.

Kahvin hintataso määräytyy pörsseissä. Pauligin pääosin käyttämä arabica-kahvi noteerataan New Yorkin kahvipörssissä. Joihinkin tuotteisiin lisättävän robusta-kahvin hinta määräytyy Lontoon kahvipörssissä. Vaikka hintataso määräytyy pörssissä, varsinainen raakakahvikauppa tapahtuu kuitenkin kahvin myyjän ja ostajan välillä.

Paahdossa syntyvät aromit

Raakakahvi on arvolla mitattuna toiseksi vaihdetuin raaka-aine maailmankaupassa heti öljyn jälkeen. Satokaudella 2017 maailmassa tuotettiin yli 159 miljoonaa säkkiä (á 60 kg) kahvia ja satokaudella 2018 yli 158,5 miljoonaa säkkiä. Suurimmat tuottajamaat olivat Brasilia, Kolumbia, Vietnam ja Indonesia. Lähde: ICO »

Raakakahvin hintaan vaikuttavat mm. kysynnän ja tarjonnan tasapaino, satoennusteet, sää ja sademäärien vaihtelut. Hinta voi vaihdella voimakkaasti, kun markkinoilla tai tuotantomäärissä ja -laadussa tapahtuu nopeita muutoksia. Viime vuosina raaka-aineisiin sijoittavien rahastojen toimet ovat lisänneet hintavaihteluita.

Juhla Mokka juhlii 90 vuotta nostalgisissa tunnelmissa

Kahvin hintataso määräytyy pörsseissä. Pauligin pääosin käyttämä arabica-kahvi noteerataan New Yorkin kahvipörssissä. Joihinkin tuotteisiin lisättävän robusta-kahvin hinta määräytyy Lontoon kahvipörssissä. Vaikka hintataso määräytyy pörssissä, varsinainen raakakahvikauppa tapahtuu kuitenkin kahvin myyjän ja ostajan välillä.

Paahdon jälkeen kahvit jauhetaan, pakataan ja siirretään varastoon odottamaan kuljetusta asiakkaille. Kahvi liikkuu kaupoista nopeasti kuluttajien nautittavaksi. Uudenaikaisen pakkaustekniikan ja korkealaatuisten pakkausmateriaalien ansiosta Pauligin kahveilla on 12-18 kuukauden tuoreustakuu riippuen tuotteesta. Kahvituotteet pakataan pääosin laminaattipakkauksiin. Suosituin on 500 gramman vacpac-tyhjiöpakkaus, jossa suurin osa suosituista Juhla Mokka- ja Presidentti-kahveistamme myydään.

Pauligin laadunhallinta perustuu kansainväliseen ISO 22000 -standardiin. Tärkeä osa laadunvarmistusta on omavalvonta, joka kattaa kaikki kahvin käsittelyvaiheet raakakahvin hankinnasta valmiiseen tuotteeseen. Omavalvontaan kuuluu myös kahvin aistinvarainen arviointi. Usean pauligilaisen muodostama maistoryhmä varmistaa kahvin ulkonäön, tuoksun ja aromin moneen otteeseen kahvin tuotantoketjussa pavusta kuppiin.

 

Back to top