Mistä kahvin hinta muodostuu?

Mistä kahvin hinta muodostuu?

Kahvin hintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten:
 •  sääolot ja ilmastonmuutos, kuten kuivuus ja myrskyt
 •  erilaiset kasveihin iskevät taudit
 •  maaperä
 •  kahvin kysyntä ja tarjonta
 •  pörssikurssit
Kahvin hinta siis määräytyy pörssissä. Joskus hinta voi nopeasti heilahdella jopa kymmeniä prosentteja. Tämä ei välttämättä suoraan näy kahviloissa, mutta marketin hyllyllä kyllä. Kahvipaketti saattaa irrota hyvinkin edullisesti, tai sitten joudut maksamaan sievoisen summan enemmän.
 

Kuivuuden vaikutus kahvin hintaan

Kuivuus iskee pahasti kahvimarjoihin, niiden siemeniin ja näin kahvipapujen kehittymiseen. Pavut jäävät pensaaseen, kuivuvat tai tippuvat pensaasta. Laatu heikentyy. Jos kasvuolot ovat olleet huonot ja sato pieni, se voi vaikuttaa jopa seuraavaan vuoteen. Kun kahvipapuja on tarjolla vähemmän, se yleensä vaikuttaa pörssissä niin että kahvin hinta nousee.
 
Kasvuolot ja maaperä on muutenkin tärkeää, sillä se vaikuttaa kahvin ominaisuuksiin. Tutustu tarkemmin eri kasvuolosuhteisin ja miten ne vaikuttavat eri kahvilajeihin.
 

Kahvin hinnan muodostuminen pörssissä

Pörssissä kahvikauppa on raaka-ainekauppaa. Kauppaa tekevät kahvin alkuperämaan vientiyritys ja ostaja, pörssihinta toimii viitteellisenä hintana. Kahvin maailmamarkkinahinnan lisäksi tärkeää on tietysti kahvierän laatu, joka vaikuttaa hintaan myös. Paremmasta laadusta maksetaan enemmän.
 
Paulig pyrkii auttamaan viljelijöitä siinä, että sadot ovat hyviä ja että viljelijä ei joudu pulaan huonojen sääolojen vuoksi. Olemme mukana kahvinviljelijöiden, kahvin vienti- ja tuontiyritysten, kahvinvalmistajien ja kansalaisjärjestöjen yhteisessä projektissa, joka edistää kahvituotannon kestävää kehitystä. Tutustu tarkemmin vastuuseemme hankintaketjussa ja yhteiseen projektiin.

 

Tiesitkö tämän kahvista?

 • Kuivuus haittaa kahvimarjojen ja samalla niiden siementen – kahvipapujen - kehittymistä. Ne jäävät pieniksi, saattavat kuivua pensaisiin tai pudota ennenaikaisesti, ja laatu heikkenee.
   
 • Maailmassa on noin 25 miljoonaa kahvinviljelijää.
   
 • Suomessa pääosin käytettävien arabica-kahvien hinta määräytyy New Yorkin pörssissä. Hinta noteerataan dollareina (USD) per pauna (454 g). Lontoon pörssissä noteerataan robusta-laadut.
   
 • Paulig valmistaa suosituimmat kahvinsa useiden eri alkuperämaiden kahvilaaduista, joilla kaikilla on omat erityisominaisuutensa. Kahvi on luonnontuote, jonka makuun vaikuttavat mm. kasvuolot ja maaperä.
   
 • Sekoittaminen mahdollistaa paitsi erityyppisten kahvituotteiden kehittämisen myös kahvien ominaisuuksien pysymisen samana paketista toiseen ja vuodesta vuoteen.
 
 
Back to top