Työni myytinmurtajana: Pakkaus ei ole välttämätön paha, vaan välttämätön hyvä

Kahvidivisioonan strategisen pakkauskehityksen vetäjä Kati Randell pohtii blogissaan kahvipakkauksiin liittyviä vastuullisuuskysymyksiä.

Olen saanut ihastella vastapaahdetun kahvin tuoksua uudessa työpaikassani Pauligilla muutamien kuukausien ajan. Perehdytykseni aikana olen huomannut, kuinka vastuullisuus on noussut esiin talon joka toiminnossa. Huomasin, ettei se ole Pauligilla sanahelinää, vaan jalkautunut moniin arjen tekoihin. Tämä sai minut miettimään tarkemmin omaa työtäni ja sitä, millainen olisi todella vastuullinen kahvipakkaus.

Yleinen kahvinystävien toive on, että tuotepakkauksessa olisi mahdollisimman vähän pakkausmateriaalia. Voisiko kahvin pakata vielä ohuempaan laminaattiin? Me Pauligilla olemme pystyneet vähentämään pakkausmateriaalien määrää viimeisen 5 vuoden aikana melkein 10 % pakattua kahvikiloa kohden. Yhä ohuempia materiaaleja kehitetään edelleen, huomioiden kuitenkin hajoamisriskit tuotteen kuljetuksessa ja varastoinnissa.

Mikä on kahvipakkauksen ympäristövaikutus?

Kahvipakkauksen hiilijalanjälki on muutama vuosi sitten tehdyn tutkimuksen mukaan vain noin kolme prosenttia suodatinkahvin tuotanto- ja valmistusketjusta. Jos pakkaus pettää, niin ei vain pakkaus vaan koko kahviketju on mennyt hukkaan: 9 kuukauden mittainen viljely, prosessointi, kuljetus merten yli, paahtaminen ja pakkaaminen. Kallisarvoiset raaka-aineet ja ihana makunautinto on menetetty!

Costaricalaisen kahvin hiilijalanjälki (Killian et al., Journal of Agricultural Science and Technology 2012)

Pakkaus on kuitenkin ainoa näkyvä, konkreettinen asia, joka tuotteen käytön jälkeen jää kuluttajan käteen. Ja monia mietityttää, mitä pitää tehdä tyhjälle pakkaukselle. Suomeen on viime vuoden 2016 aikana perustettu yli 500 muovinkeräyspistettä, joihin voit viedä Pauligin kaikki kahvipakkaukset. Tyhjä pakkaus ei siis ole pelkkää jätettä, vaan arvokasta raaka-ainetta uusille muovituotteille. Jos lähelläsi ei vielä ole muovinkeräystä, voit lajitella kahvipakkauksemme sekajätteeseen. Kuluttajilta kerätty sekajäte hyödynnetään energiana.

Muovista on siis moneksi! Se palvelee ensin pakkauksena ja sen jälkeen vielä toisena tuotteena tai energiana. Kahteen kertaan saman raaka-aineen käyttäminen on fiksua ja onneksi nykyään yhä useammin mahdollista.

Avoimet kysymykset kirittävät kehitystyötä

Mikä on Pauligin Juhla Mokka -pakkauksen osuus Juhla Mokan ympäristövaikutuksista? Voiko laminaatteja vielä ohentaa vai rikkoutuvatko pakkaukset? Miten entisestään vähennämme rikkoutuneiden pakkausten määrää, jotta kallisarvoinen sisältö suojataan? Millaisia eroja eri pakkausmateriaalien ja -ratkaisujen välillä on ympäristövaikutusten kannalta? Mm. näitä asioita tulemme selvittämään seuraavaksi.

 

Terveisin,

Kati Randell

Strategisen pakkauskehityksen vetäjä

Paulig-konsernin Kahviliiketoiminta

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Kirjoittaja: Kati Randell

Paulig Coffeen strategisen pakkauskehityksen vetäjä

Katin työnä on varmistaa, että Pauligilla on vastuulliset kahvipakkaukset, jotka ilahduttavat kuluttajia ja asiakkaita sekä ovat tehokkaita tuotannossa. Näiden välillä hyvinkin erilaisten vaatimusten yhdistäminen yhdessä työkavereiden ja muiden toimijoiden kanssa on Katin työn parasta antia.

Back to top