Ole esimerkki - väläytä valomerkki!

24.3.2017

Ilmastonmuutosta vastaan on taisteltava. Miljoonat ihmiset ja yritykset näyttävät valomerkkiä ilmastonmuutokselle lauantaina 25.3., kun WWF:n Earth Hour haastaa mukaan sammuttamaan valot tunniksi. 

Tämän tärkeän eleen tavoitteena on saada huomiota etenevälle ilmastonmuutokselle. Vaikka valtioilla, lainsäädännöllä ja yrityksillä on tärkeä rooli ilmastonmuutoksen hillitsemisessä, jokainen voi vaikuttaa asiaan omilla arjen ilmastoteoillaan.

Ilmastonmuutos näkyy ja tuntuu jo monin tavoin. Meidän suomalaisten arjessa ilmaston lämpeneminen ei vielä juuri näy – toki vesisateisia talvia lukuun ottamatta - mutta esimerkiksi kahvia viljelevissä maissa päiväntasaajan alueella ilmastonmuutoksen vaikutukset, kuten nousevat lämpötilat, lisääntyvät kasvitaudit ja tuholaiset eli ylipäätään äärimmäisten sääolosuhteiden lisääntyminen vaikuttaa yli 25 miljoonan kahvinviljelijän toimeentuloon. Ilmastonmuutos onkin vakava ongelma vaativalle kahvipensaalle. Jos haluamme nauttia suosikkikahveistamme vuosikymmenienkin päästä, on tartuttava toimeen.

Ilmastotekoja kabineteista kotikeittiöihin

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen vaatii yhteistyötä. Jokaisen – valtioiden, yritysten, viljelijöiden ja kuluttajien – panos on tärkeä. Yksi suurimmista päätöksistä on Pariisin ilmastosopimus, jossa on mukana yli 200 maata, Suomi mukaan lukien.

Me Pauligilla teemme myös oman osamme ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Vuosaaren paahtimolla kahvi paahdetaan puhtaasti biokaasulla ja käytämme tuulisähköä. Olemmekin onnistuneet uusiutuvaan energiaan panostamalla vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä/kahvikilo 94 % vuoden 2016 loppuun mennessä (vrt. vuoteen 2013). Tämä ei meille kuitenkaan riitä, vaan olemme asettaneet koko Kahvi-divisioonalle (mukaan lukien Tolkkisissa ja Venäjän Tverissä toimivat paahtimomme) yhteisen tavoitteen vähentää kasvihuonekaasupäästöjä 40 % vuoden 2015 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Tämä tehdään energiatehokkuuteen ja edelleen uusiutuvaan energiaan panostamalla.

Meiltä ei myöskään Vuosaaressa synny enää lainkaan kaatopaikkajätettä. Tuemme myös kahvinviljelijöiden sopeutumista ilmastonmuutokseen Coffee & Climate -ilmastohankkeen kautta. Katso videolta, millä keinoilla me Pauligilla taistelemme ilmastonmuutosta vastaan!

Huomioin kahvihaasteet ja -mahdollisuudet myös omassa kotikeittiössäni, sillä tiedän, että suurin osa kahvin hiilijalanjäljestä syntyy kotikeittiössä. Pyrin olemaan energiapihi enkä jätä kahvinkeitintä turhaan päälle. Olen tarkkana myös ruokahävikin kanssa. Se on toisaalta helppoa, kaikki keitetty kahvi menee kahvikissojen suihin eikä ylijäänyttä kahvia päädy viemäriin! Kahvinpurut kippaan biojätteeseen (maatumaan puutarhamullaksi, erityisesti ruusut ovat ihastuneet kahviin) ja kahvipaketit vien Rinki-ekopisteisiin.

Aiotko sinä osallistua Earth Houriin ja mitkä ovat arkesi pieniä suuria ilmastotekoja? 

Elisa Markula

Paulig-konsernin Kahviliiketoiminnan johtaja

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top