Kuka muu muka

6.11.2017

Ilmastonmuutoksen pysäyttäminen edellyttää nykyisten toimintatapojemme muuttamista. Kahviliiketoiminnan toimitusjohtaja Elisa Markula pohtii asiaa tällä viikolla alkavan Bonnin ilmastokokouksen valossa. 

Tällä viikolla alkavassa Bonnin ilmastokokouksessa on näytön paikka. Ilmastosopimuksessa sovittuihin päästörajoituslupauksiin on nimittäin paljon matkaa: vasta 30 prosenttia maiden antamista tavoitteista on katettu. Kouluarvosanalla ei päästä edes seuraavalle luokalle. Tätä menoa elämme 80 vuoden päästä kolme astetta lämpimämmässä, mikä saattaa tuntua pieneltä lämpötilan lisäykseltä. Ja vaikka meistä muutokset voivat tuntua hitailta, on mahdollista, että iso murroskohta monimutkaisessa maapallon ekosysteemissä voi tapahtua yhtäkkiä arvaamatta, kun muutokset ekosysteemissä kertaantuvat. Pienimuotoisista keikahduspisteistä esimerkkejä ovat toistuvat metsäpalot, kuivuus, tuholaiset tai oma kokemukseni, jossa kahvinviljelyalue Guatemalassa muuttui niin kuumaksi, että sato romahti.  
 
Ilmastonmuutos on ihmisen aikaansaannosta. Siksi meidän on myös toimittava ja muutettava tekemistämme. Muutos on aina vaikeaa. Etenkin kun me tunnumme helposti ajattelevan, että ilmastonmuutos on muiden ongelma ja siten ulkoistamme vastuun. Koemmeko ilmastonmuutoksen koskettavan vain kehitysmaita?  Suomikin voi sekä lämmetä että kylmetä. Lämpeneminen tuo vieraita lajeja, rehevöitymistä vesistöihin, sademäärien kasvua. Jos Golf-virta häiriintyy, ilmasto voi Suomessa myös kylmentyä.  
 
Ilmastonmuutokseen liittyy paljon tuntemattomia tekijöitä. Mutta varmaa on, että lähes 80 % hiilidioksidipäästöistä aiheutuu fossiilisten polttoaineiden käytöstä. Öljy, maakaasu ja kivihiili ovat suurimmat saastuttajat. Bonnissa alkavassa kokouksessa on mailla kaikki mahdollisuudet lisätä päästösitoumuksiaan ja hillitä maailman keskilämpötilan nousua. Isot saastuttajat, Kiina ja Intia, ovat kiitettävästi siirtymässä uusiutuvien energialähteiden käyttöön. Useat USA.n kaupungit sitoutuivat – presidenttinsä linjauksista huolimatta - ilmastonmuutoksen torjuntaan. 
 
Bonnissa tarvitaan lisää rohkeutta ja kunnianhimoa tavoitteiden suhteen, että maapallo säilyisi tuleville sukupolville elinvoimaisena. Kunnianhimoisista hankkeista ilahduttava esimerkki on Mika Anttosen (energiayhtiö ST1:n pääomistaja) maapallon viheralan kasvattamisesta ja Saharan metsittämisestä. Nyt tarvitaan sankaritekoja. Kuka muu muka… 
 
Tiesitkö, että
 
 
 

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top