Kerro minulle niin ymmärrän – ota minut mukaan niin näen

Kahviliiketoiminnan hankintajohtaja Katariina Aho kertoo blogitekstissään matkoista kahvin alkuperämaissa ja vastuullisesta ostotyöstä.

Pian pakkaan taas laukun ja matkaan kahvin alkuperän lähteille Costa Ricaan ja Guatemalaan. Maille on yhteistä hyvä kahvi, mutta siihen yhtäläisyydet loppuvatkin, poliittiset ja taloudelliset erot ovat valtavat myös maiden sisällä. Costa Rica on Väli-Amerikan talousihme ja Guatemala yksi maailman köyhimmistä ja turvattomimmista maista.

Jälleen kerran pohdin, miten saada varmuus, että näin erilaisista maista ostetut kahvit on tuotettu vastuullisesti? Ovatko omat ja kahvitoimittajiemme sekä kahvinviljelijöiden näkemykset vastuullisuudesta samanlaiset ja miten ne toteutuvat käytännössä.

Tuumasta toimeen

Pelkästään työpöydän ääressä istumalla on vaikea ymmärtää, mitä oikeasti vaatii, kun haluaa vaikkapa 100-prosenttisesti jäljitettävää kahvia tai hyvien työolojen toteutuvan. Omien kokemusten tärkeyden tajusin jo ollessani 2006–2007 Brasiliassa perehtymässä kahvikauppaan ja kahvinviljelyyn. Menemällä paikan päälle, katsomalla, kuuntelemalla ja keskustelemalla asiat näkee eri silmin. Enkä suinkaan tarkoita periaatteista lipsumista – päinvastoin. Toimivien ratkaisujen kehittäminen on paljon helpompaa, kun ymmärtää mistä lähdetään ja millä edellytyksillä. Yksin emme kuitenkaan pääse pitkälle, tarvitsemme kumppaneita ja hyvää yhteistyötä läpi arvoketjun, jotta hyvät ajatukset johtavat myös käytännön tekoihin.   

Hankintaketjun vastuullisuus on minulle sydämen asia. Vaikka työtä riittää, teen kaikkeni, jotta koko ’pavusta kuppiin’ -arvoketjun osapuolet saisivat riittävän toimeentulon ja ihmisarvon mukaisen kohtelun. Vuonna 2014 teimme Pauligilla tärkeän päätöksen: hankimme kaikki kahvit vastuulliseksi todennetuista lähteistä vuoden 2018 loppuun mennessä ja rakensimme aikataulutetun Sustainable Coffee -ohjelman. Olemme aikataulussa – tänä vuonna jo 40 % kahveistamme täyttää sen kriteerit.

Konferensseja ja mutkaisia teitä

Pohjoismaissa juodaan paljon kahvia ja vaaditaan siltä myös paljon. Toukokuun 2016 CAFE de Santos
-seminaarissa Brasiliassa minulla oli hieno tilaisuus kertoa sadoille kahvinviljelijöille, kahvitoimittajille ja alan yrityksille kuluttajien odotuksista ja kahvin mahdollisuuksista. Se merkitsee ketjun eri osissa toimiville eri asioita, mutta kestävä kahvituotanto ja tuottajien hyvinvointi, osaaminen ja markkinaymmärrys ovat kriittisen tärkeitä, jos haluamme nauttia hyvistä kahvihetkistä tulevaisuudessakin.

Tiedän, että ostopäätöksilläni ja puheenvuoroilla voin vaikuttaa, mutta sen lisäksi haluan vakuuttua. Siksi haluan matkata tuntikausia mutkaisia ja kuoppaisia teitä paikan päälle. Tällä kertaa mukaani lähtevät myös Paulig-konsernin kahviliiketoimintaa johtava Elisa Markula ja vastuulliseen hankintaan ja sosiaaliseen auditointiin erikoistunut Senior Sourcing Manager Timo Allén. Olen iloinen, että meillä on hyviä kumppaneita, jotka haluavat paitsi kertoa – myös näyttää!

Matkamme alkaa 25.11. ja voit seurata sitä Instagramissa.


 

Kahvinmakuisin syysterveisin,

Katariina Aho
Paulig-konsernin Kahviliiketoiminnan hankintajohtaja

PS. Tutustu myös muihin blogikirjoituksiini

Blogikirjoitus vastuullisuustyöstä

Epäeettisesti tuotettu kahvi jättää suuhun kitkerän maun

 

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Kirjoittaja: Katariina Aho

Hankintajohtaja
Back to top