Kahvin hankintatiimin kuulumisia Afrikasta

13.7.2017

Kesäkuun alussa Karla ja Timo kahvin hankintatiimistä matkustivat kolmeen Afrikan maahan tarkastamaan, kuinka vientiyrityskumppanimme valvovat ja kehittävät kahvin hankintaketjua alkuperämaissa. 

Matka Keniaan, Tansaniaan ja Ugandaan kesti kaikkiaan kolme viikkoa ja aikataulu oli päätä huimaava. Kuinka matka sujui ja mitä jäi käteen?

Karla ja Timo paikallisen vientiyrityksen edustajan kanssa.

Maissa, joista Paulig hankkii kahvin, teemme yhteistyötä vientiyritysten kanssa. Nämä yritykset ovat avainasemassa kahvinviljelyn tulevaisuuden parantamisessa, sillä vientiyritykset tekevät läheistä yhteistyötä viljelijöiden kanssa ja pyrkivät toiminnallaan mm. auttamaan viljelijöitä saavuttamaan paremman toimeentulon. Vientiyritysten ohjelmien kautta kahvinviljelijöitä koulutetaan esimerkiksi oikeanlaiseen kahvinpuun hoitoon, tilan kirjanpitoon, suunnitelmallisuuteen ja turvalliseen kemikaalien käyttöön. 

Ugandan vierailulla Karla ja Timo pääsivät osallistumaan tällaiseen koulutuspäivään ja vaikuttuivat näkemästään.

”Hyvillä viljelykäytännöillä tilan tuottoa voidaan lisätä merkittävästi. Hyvin hoidettu kahvipensas tuottaa moninkertaisesti kahvia huonosti hoidettuun nähden ja tämä tarkoittaa tietenkin lisätuloja viljelijälle”, Karla kertoo.

Ugandalainen luentosali - melkoiset maisemat, eikö totta?

Timo kertoo kyseisen ugandalaisyrityksen olleen huomattavasti pidemmällä vastuullisuusasioissa, kuin he olisivat odottaneet, ja kahvitiloilla on tehty valtavasti työtä kestävän tuottavuuden eteen. Kaikkialla näin pitkällä ei olla, toimet vaihtelevat maittain ja yrityksestä toiseen. Siinä missä toisilla on jo selvää tutkimusnäyttöä toimenpiteiden vaikutuksesta tuottavuuteen, toiset vasta aloittelevat ensimmäisillä mallitiloilla.

Kahvipapujen lajittelu on tarkkaa puuhaa.

Kolmen viikon matka Afrikkaan kuulostaa monelle toteutuneelta unelmalta. Tällä kertaa aikaa ei kuitenkaan ollut lomailuun, sillä Karla ja Timo vierailivat kaikkiaan kahdeksassa vientiyrityksessä, lukuisissa kahvin käsittelylaitoksissa ja lähes 40:lla kahvitilalla. Useat pienet perhetilat sijaitsivat erittäin vaikeiden kulkuyhteyksien päässä ja leijonanosa päivästä kului nelivetomaasturien takapenkillä pomppiessa.

”Moni suomalainen ei varmasti ajaisi niillä teillä ja jumiin jäimme monta kertaan. Ei voi kuin kiittää taitavaa ja olosuhteisiin tottunutta kuskia!”, naurahtaa Karla. 

Monilla tiloilla pidetään myös kotieläimiä, jotka tuovat lisätuloja viljelijöille.

Pitkienkin taipaleiden takana vaivan maksoivat maisemat, joissa vihreää oli silmän kantamattomiin ja korkeat vesiputoukset saivat hieraisemaan silmiä ihmetyksestä. Kaikki kolme maata myös erosivat toisistaan yllättävänkin paljon.

”Tansania oli selvästi kuivin ja kuivuus uhkaa siellä myös kahvinviljelyä. Tuntemattomampi Uganda sen sijaan yllätti jylhillä maisemilla ja vihreydellä”, summaa Karla.

Vesiputous

Pitkienkin matkojen jälkeen maisemat palkitsivat.

Kellon ympäri kestäneet työpäivät koettelivat myös matkalaisten fyysistä kuntoa, sillä kahviviljelyksille piti usein kivuta ylös alas jyrkkiä rinteitä polttavassa auringossa. Ilmastonmuutoksen aiheuttama lisääntyvä kuumuus on uhka myös kahvipensaille, ja yksi hyväksi havaittu keino on ollut esimerkiksi istuttaa banaanipuita kahviviljelyksille varjoiksi. Karla ja Timo kertoivat, että monella kahvitilalla viljellään sivutoimisesti myös esimerkiksi papuja ja maissia tai pidetään kotieläimiä lisätulonlähteenä. Tämä on myös eräs vientiyritysten neuvonnan teemoista, sillä se lisää koko tilan kannattavuutta.

Kaikkiaan matkasta jäi käteen hyvä mieli siitä, että monen asian suhteen ollaan jo oikeilla jäljillä. Toki paljon on vielä tehtävää ja jatkossakin täytyy olla selvillä ja varmistaa, että kahvi tuotetaan kestävällä tavalla ja että viljelyolosuhteet myös kehittyvät.

Uusimmat kahvi-uutiset suoraan sähköpostiisi.

Back to top